Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı, BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes’e alternatif bir adaylık talep ediyor
Sudan Egemenlik Kurulu Lideri ve Ordu Komutanı General Abdulfettah al-Burhan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes’e alternatif bir aday göstermesini istedi.
Burhan, Guterres’e gönderdiği mektupta, Perthes’in kendilerine sunduğu raporlarda yanlış bilgi verdiğini öne sürerek, 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşma üzerinde askeri ve sivil kümelerin ortasında görüş birliği olduğunu ve bu iddialar gerçeklerle açıkça çelişiyordu.
Mektupta, siyasi ve toplumsal arenada gerilimi artıran ve “isyan”a yol açan bu çerçeve anlaşmanın zayıflığına ve olumsuz emarelerine rağmen Perthes’in antlaşmayı dürüst olmayan araç ve yöntemlerle savunmakta ısrar ettiği ileri sürüldü.
“HDK Komutanı Dagalu, Perthes’ten teşvik işaretleri aldı”
Burhan mektubunda, Hızlı Destek Güçleri (HDK) Komutanı Dagalu’nun Perthes dahil bazı taraflardan güvence ve teşvik işaretleri almamış olsaydı orduyla çatışmaya giremeyeceğini öne sürdü.
BM’nin Sudan’daki Geçiş Entegre Yardım Misyonu’nun (UNITAMS) başkanı Volker Perthes’in varlığının BM’ye yönelik izlenimi olumsuz etkilediğini savunan Burhan, Perthes’in görev süresinin uzamasının misyon başında olduğunu söyledi. UNITAMS geçiş sürecinin başarıyla tamamlanmasına katkıda bulunmuştur. Katkıda bulunmadığının bir göstergesi olduğunu söyledi.
Burhan, mektubunda, “BM Genel Sekreteri Guterres’ten Perthes’e alternatif bir aday göstermesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Guterres mektupla şok oldu
BM Genel Sekreter Sözcüsü’nün Twitter hesabından yapılan açıklamada, Guterres’in Burhan’dan aldığı mektupla şoke olduğu kaydedildi.
Açıklamada, Guterres’in BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes’in çalışmalarından gurur duyduğu vurgulanarak kendisine olan güveninin bir kez daha teyit edildiği belirtildi.
Ordu ve siviller arasında imzalanan çerçeve anlaşma
25 Ekim 2021’de Sudan’ın askeri olarak alınmasıyla başlayan siyasi krizin, 5 Aralık 2022’de askeri ve sivil kümelerin ortasında, BM, Afrika Birliği’nden oluşan üçlü mekanizmanın himayesinde sona erdirilmesi amacıyla, ve Doğu Afrika Kalkınma için Hükümetlerarası Otoritesi (IGAD). sözleşmesi” imzalandı.
“Çerçeve anlaşmanın” öne çıkan hükümleri, iki yıl sürecek yeni bir geçiş döneminin başlatılması, tamamen sivil bir hükümetin kurulması ve ordunun iktidardan alınmasını içeriyordu.
Sudan’da ordu ile STK arasında çatışma
Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde tamamen orduya entegre edilmesini talep ederken, HDK yaklaşık 100 yıllık bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıkladı. Sivil bir hükümetten 10 yıl sonra. Savaş ve tırmanan gerilim, 15 Nisan sabahı başkent Hartum ve çeşitli kentlerde taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüştü.
HDK, 2019 yılında darbeyle devrilen Devlet Başkanı Ömer El Beşir döneminde Darfur’da isyancılara karşı mücadele etmek, çıkarları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla milis yapılanması şeklinde oluşturulmuştu. 2013 yılında Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına katılan ve giderek bağımsız bir yapıya kavuşan HDK’nın onbinlerce üyesi bulunuyor.
Ülke içinde bir milyondan fazla insanın yerinden edildiğini belirten BM, çatışmalar nedeniyle 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını duyurdu.
Sudan Sağlık Bakanlığı, çatışmaların başlamasından bu yana 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.